Bouwvergunning
Bent u van plan om een dakkapel aan te schaffen? Houdt er dan rekening mee dat u mogelijk een bouwvergunning moet aanvragen. Dakkapellen moeten namelijk binnen de omgeving passen, en voldoen aan verschillende bouwregels. Met een bouw- of omgevingsvergunning wordt erkend dat u aan deze regels voldoet. U kunt bij het gemeentelijk loket terecht voor een dergelijke vergunning. Op deze pagina vindt u informatie over de vergunning: wat is het, en hoe kan je hem aanvragen. Daarnaast geven wij enkele richtlijnen voor het bepalen of u een bouwvergunning nodig heeft bij het bouwen van een dakkapel. Mocht u na het lezen van deze informatie nog steeds vragen hebben? De medewerkers van Dakkapel Nu bieden graag advies. Vul hiervoor het contactformulier in, wij beantwoorden uw vraag binnen twee werkdagen.
Wat is een omgevingsvergunning
Bouwwerken mogen het omgevingsbeeld niet verbreken, en moeten ook geen gevaar vormen voor de gezondheid en veiligheid van gebruikers en omwonenden. Daarom zijn door de overheid enkele bouwregels opgesteld. Het gevolg hiervan is dat voor de meeste bouwprojecten een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning genoemd) vereist is. Het is echter ook mogelijk om vergunningsvrij te bouwen. De omgevingsvergunning bestaat uit verschillende losse vergunningen, die het mogelijk maken om uw project uit te voeren. Zo bevat deze onder meer een bouwvergunning, milieuvergunning, sloopvergunning en kapvergunning. De vergunning is per wet geregeld via de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, en valt samen met het Bouwbesluit 2012. Wanneer u uw project vergunningsvrij mag uitvoeren, moet u wel voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Daarom is het aan te raden hiervoor advies te vragen bij een erkend klusbedrijf.
Vergunning nodig voor een dakkapel?
Een bouwvergunning aanvragen is niet altijd vereist voor het verbouwen van uw huis. Het is bijvoorbeeld niet noodzakelijk voor projecten binnenshuis of bij een verbouwing aan de achterkant van de woning. Een omgevingsvergunning is meestal pas nodig wanneer deze het straatbeeld beïnvloedt, grenst aan de straat of het groen van de gemeente, of overlast oplevert voor omwonenden. Voor dakkapellen geldt dat het met name afhankelijk is van het soort dakkapel of u hiervoor een vergunning moet aanvragen. Het plaatsen van een dakkapel met plat dak is bijvoorbeeld over het algemeen zonder bouwvergunning mogelijk, terwijl bij het plaatsen van onder meer dakkapellen met schuin of punt dak een projectvergunning vrijwel verplicht is. Het is dus aan te raden om voor het plaatsen van een dakkapel, bij de overheid te checken of een vergunning vereist is. Dit doet u door een online vergunningscheck te doen via het omgevingsloket van de Rijksoverheid. Zo weet u zeker dat uw dakkapel volgens de regels zal worden geplaatst.
Een bouwvergunning aanvragen
Het aanvragen van een omgevingvergunning kan digitaal en schriftelijk bij uw eigen gemeente. Na het invullen van het formulier bepaalt de gemeente over het algemeen binnen 8 dagen of zij u toestaan te bouwen. Heeft u een complexe bouwvraag, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel, dan komt het voor dat deze periode oploopt tot een half jaar. Houdt hier dus rekening mee! Bovendien moet u onthouden dat er kosten (leges) vastzitten aan het aanvragen van de omgevingsvergunning. Gemeentes houden gemiddeld zo’n 3 procent van de bouwsom hiervoor aan.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de bouwvergunning? Wilt u weten of voor het bouwen van uw dakkapel een dergelijke projectvergunning nodig is? Of heeft u vragen over het vergunningsvrij bouwen? Neem dan contact op met één van onze ervaren medewerkers via het contactformulier. Wij kunnen u van professioneel advies voorzien en u helpen bij het maken van de juiste keuze.
Uw aanvraag:
- Uw gegevens zijn veilig bij ons
- Vrijblijvende dienstverlening
- Kosteloos en zonder verplichtingen
Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn werken wij samen met de experts van Kluswebsite.